10 december 2024

Werkdag bij de Thuiszorg

Elke dag een glimlach in de thuiszorg

Daniëlle van den Brand vertelt: “Zodra de deur van een cliënt opengaat, word ik ontvangen met een grote glimlach.” Daniëlle van den Brand is verzorgende 3IG en maatschappelijk verzorger. Ze werkt inmiddels ruim tien jaar bij het Laar, waarvan 3 jaar in de thuiszorg. Vol enthousiasme vertelt ze over haar werkdag.

 

“Wij horen bij het stukje ‘thuis’ van de mensen die we verzorgen. Dat maakt ons werk zo waardevol.” – Daniëlle van den Brand

De dag start meteen goed

“Mijn dag begint thuis in Goirle. Na het lezen van de zorgdossiers, rapportages en terugbelverzoeken ben ik helemaal op de hoogte van wat er de afgelopen dagen gebeurde. Tijd om op pad te gaan; met de fiets of de auto. Dan komt meteen het leukste van mijn dag: iemand met een vrolijk gezicht doet de deur open. De dame bij wie ik als eerste langsga, is blij dat ik er ben. Dat maakt mijn dag meteen goed.” 

Kies jouw moment 

Er zijn verschillende routes en diensten in de thuiszorg. Je gaat zo veel mogelijk langs bij dezelfde mensen. Dat geeft vertrouwen en herkenning. Tegelijkertijd kun je zelf aangeven wanneer je het liefst werkt; in de ochtend van 7.30 tot 11.30, in de middag van 12.00 tot 14.00 of van 18.00 tot [X] uur in de avond. We kijken samen naar wat het beste past. 

Verzorgd, veilig en vertrouwd

Daniëlle zet haar voelsprieten aan zodra ze bij een cliënt thuiskomt. “Je bekijkt meteen: wat heeft deze meneer of mevrouw vandaag nodig? De ene keer is alles helemaal in orde en kletsen we gezellig terwijl ik de verzorgende handelingen uitvoer. De andere keer is dat een extra luisterend oor, bijvoorbeeld omdat iemand uit de omgeving is overleden. Als ik de deur uitga weet ik: de cliënt is verzorgd, veilig en heeft een fijn contactmoment gehad. Tijd om te rapporteren en door te gaan naar de volgende.”  

Zelfstandig, maar toch ook samen

Werk je in de thuiszorg dan voornamelijk alleen? Ja en nee, vertelt Daniëlle. “De route doe je alleen, waardoor je een-op-een contact hebt met je cliënten. Daardoor bouw je een nog betere band op. Persoonlijk vind ik het reizen in de auto of het fietsen tussendoor ook fijn. Tegelijkertijd hoef je het niet allemaal alleen te doen. Op elke route heb je een maatje: iemand die de cliënten ook goed kent en met wie je kunt sparren, zodat de zorg zo soepel mogelijk verloopt. Ik voel me allesbehalve alleen en werk juist nauw samen met mijn collega’s.”  

 

Ouderen gaan vooruit

“Naast de adl-, wond- en calamiteitenzorg doen we ook mee aan het LAT-project: Langer Actief Thuis. Daarvoor werken we samen met een ergotherapeut, wijkverpleegkundige en fysiotherapeut. Samen kijken we naar wat iemand zelf nog kan. Misschien met wat aanpassingen in huis, zoals een rollator, een douchestoel, of een greep aan de muur. Zo gaan de cliënten vooruit in plaats van achteruit. Ze worden weer zelfstandig. Hoe mooi is dat?” 

Past werken in de thuiszorg bij jou? Loop een dag mee met een van onze medewerkers. 

Bekijk de vacature                   Neem contact op