Carrièreswitch naar de zorg

De beste keuze van Suzan Smeets

Sociaal, zorgzaam en oprecht geïnteresseerd: Suzan Smeets heeft alle kenmerken van een zorgmedewerker. Een vriendelijke nieuwsgierigheid zat altijd al in haar karakter. Bijvoorbeeld op feestjes praat ze het liefst met ouderen. “Want die stralen rust uit en vertellen prachtig over hun leven”, vertelt ze. Toen er in 2019 een groot tekort aan zorgpersoneel was, nam Suzan het besluit: ze verruilde haar administratieve baan bij een verzekeringsbedrijf voor een functie als verzorgende IG bij Het Laar.

Met een kleine moeite, zoals een glimlach of een praatje, geef je ouderen iets groots.

 

Het leven mooier maken

“Elke dag kom ik stralend thuis”, vertelt Suzan. “Van het persoonlijk contact met de bewoners krijg ik veel energie. Soms loop ik langs ons restaurant Chapeau! en zie ik ze enthousiast zwaaien. Dan besef ik hoe trots ik ben op mijn werk.” Van betekenis zijn en met plezier voor iemand kunnen zorgen, is voor Suzan van groot belang. “Ik krijg er veel liefde en dankbaarheid voor terug. De wereld wordt voor mij daarmee mooier.”

Over Suzan Smeets:

zij kletst op feestjes het liefst met ouderen;

zij is altijd nieuwsgierig naar andere mensen;

zij heeft een rustige uitstraling;

zij is geduldig en empathisch;

zij doet bij Het Laar wat ze écht leuk vindt.

Ontdekken door te doen

Professioneel én gezellig

Dat is precies waarop Suzan hoopte toen ze bij het ROC startte met haar bbl-opleiding, waarin je werken en leren combineert en veel praktijkervaring opdoet. “Drie jaar lang kreeg ik de kans om te oefenen bij Het Laar. Allereerst stond ik op de locatie Laarhoven, waar mensen met dementie wonen. Daar heb ik ontzettend veel geleerd. Toen ik in het tweede jaar weer in Laarhoven stond, voelde ik me weleens verloren. Mijn leerproces stond stil.” Gelukkig heeft Het Laar verschillende doelgroepen en teams in huis. “Mijn leidinggevende dacht met me mee. Zo werkte ik daarna op de locatie Laarakker B, waar actieve, sociale ouderen wonen. Die doelgroep bleek een perfecte match. En vergeet niet: je doet dit werk altijd samen. Werken in een team dat bij je past, is belangrijk.”

Het Laar zie ik niet per se als mijn werkplek, maar als iemands woonplek. Ik ben te gast bij de mensen thuis.

Een stap vooruit

“Tijdens mijn opleidingsperiode leerde ik natuurlijk alles over de zorg. Maar ook om mijn grenzen aan te geven. Daarnaast merkte ik dat iedereen op een andere manier werkt. Van elke collega leer ik iets anders. Nu heb ik mijn eigen manier van werken gevonden. Daarbij staat het persoonlijk contact en het plezier met de bewoners op nummer één. Ik kom altijd binnen met een lach en voel me te gast in hun huis.”

Suzan heeft na elke werkdag een voldaan gevoel. “De avond is mijn lievelingsmoment. De ouderen zijn dan meestal ontspannen. Ze bieden je een kop koffie of een dubbelfris aan. We kletsen samen over de dag en ze vragen hoe het gaat met mijn man. Dat zijn heerlijke momenten.” Maar natuurlijk ook als er uitdagingen zijn, haalt Suzan energie uit haar werk. “Stel: er wordt iemand ziek of er is iemand gevallen. Ik meet dan de waardes op en bel met de back-upverpleegkundige over eventuele vervolgstappen. Van al die ervaringen leer ik weer bij. En de bewoners zijn dankbaar dat je ze hebt geholpen.” 

“Na een drukke activiteitenmiddag, zei ik tijdens de warme avondmaaltijd zuchtend tegen een bewoner dat ik sinds kort een boekje bijhield, waarin ik elke dag een geluksmoment opschreef. Hij wenkte me en zei: ‘Kom eens hier.’ Ik kwam dichterbij om hem goed te kunnen verstaan en hij gaf me een kus op mijn wang. Hoe lief is dat?”

Je bent nooit uitgeleerd – daarvan is Suzan Smeets een mooi voorbeeld. “Ik heb me nu opgegeven voor de GVP- en GVGP-opleiding. Daarmee specialiseer ik me in de benadering van bewoners met gedragsproblematiek. Dat lijkt me een mooie volgende stap.” 

Verder blijft Suzan zich vooral focussen op het persoonlijk contact met de mensen. Als contactverzorgende is zij nauw betrokken bij de zorgvragen, benaderingswijze, daginvulling en de gezondheid van bewoners. Ze geeft nieuwe leerlingen volop complimenten en staat altijd klaar voor de bewoners. Zo blijft Suzan sociaal, zorgzaam en oprecht geïnteresseerd. 

Wil je onze bewoners een aangename dag geven, net zoals Suzan Smeets doet? Kom dan langs bij Het Laar en proef de sfeer.

< Neem contact op >