Het Laar bestaat 45 jaar en viert dit in de circustent op het Laarterrein

9 januari, 2020

Het Laar is misschien wel de kleinste zorgorganisatie, maar wel een van de grootste locaties voor wonen en zorg voor ouderen in Tilburg. We zijn er trots op dat we 17 januari 2020 al 45 jaar bestaan! Het Laar zet zich al 45 jaar als een zelfstandige organisatie in voor aangenaam leven voor de ouderen in Tilburg.

Al 45 jaar zelfstandig, wat is het succes? Volgens ons zit hem dat in ‘ondernemend’ zijn, je eigen koers varen, inspraak van bewoners, medewerkers en vrijwilligers laten gelden en altijd streven naar het beste. De kernwaarden van Het Laar zijn Bruisend, Stijlvol en Verzorgd. Als je bij Het Laar binnenkomt, dan zie je dat en dan snap je het.

We gaan ons jubileum vanaf 18 januari vieren op het circusterrein naast Het Laar. Toevallig staat het Winter Wonder Circus deze weken opgesteld op dat terrein.

We bezoeken met maar liefst drie evenementen de circustent. 

  • Zaterdagmiddag 18 januari is er een groot feest in de circustent voor alle 347 bewoners van Het Laar.
  • Zaterdagavond 18 januari is er een groot feest voor alle 392 medewerkers, 67 leerlingen en 177 vrijwilligers van Het Laar
  • Dinsdagmiddag 21 januari: Ontmoetingscircus in de circustent voor ouderen
  • Donderdagmiddag 23 januari vanaf 17.00 uur is er een Circusdiner in restaurant Chapeau! van Het Laar. In Het Laar bouwen we dan een echte circuspiste waarin de kinderen van circusschool Pinilotta hun kunsten vertonen.

Hoe begon het ook al weer? 1975 was het beginjaar voor ‘Zorgcentrum Het Laar’, zoals het toen nog heette. Het Laar is gebouwd als serviceflat in 1973 en op 17 januari 1975 is Stichting Het Laar formeel opgericht. De betekenis van een laar is oorspronkelijk een open plek of weide in een bosachtig gebied. Op de kaart van Zijnen uit 1760 (archief Tilburg) is Het Laar het gebied tussen Korvel en de Rielseweg. In 1900 ontstaat de Laarstraat. Midden jaren ‘70 verandert de Laarstraat in Generaal Winkelmanstraat. Het Laar lag aan de rand van het akkerland aan de rand van de stad en was een van de eerste hoge gebouwen in Tilburg. Het lag toen en ligt gelukkig nog steeds in het groen.

Rond het 25-jarig bestaan in 2000 is aangevangen met de uitbreiding van Het Laar. Aan Laarzicht, het hoge flatgebouw is toen Laarhoven gerealiseerd. Een appartementencomplex voor bewoners die intensieve vormen van verzorging behoeven. Tevens is toen ook Laarakker gebouwd, een appartementencomplex voor bewoners met lichtere ondersteuningsbehoeften. Het binnenplein zorgt voor de natuurlijke verbinding van de drie gebouwen. Het vormt het hart van de Laargemeenschap en herbergt onder andere restaurant Chapeau! en het grand café. Nog steeds zijn bezoekers van Het Laar onder de indruk van deze royale entree, die de associatie met een luxe hotel oproept; sfeervol, stijlvol en aangenaam.

Kunstenaar Guido Geelen maakte voor de opening van deze gebouwen toentertijd twee kunstwerken voor Het Laar: een bronzen hinde, die voor de entree in het gras staat en boven de entree een edelhert bedekt met bladgoud. In het gewei van het edelhert is met gebarentaal het woord Welkom uitgebeeld.

In 2017 zijn alle appartementen van Laarzicht ingrijpend gerenoveerd en gemoderniseerd. De appartementen zijn uitgerust met een prachtige keuken, badkamer met hoogwaardig sanitair en een tweede toilet.  

Het woonzorgconcept van Het Laar staat nog steeds als een huis. Het Laar wordt gewaardeerd. Dit blijkt uit de lange wachtlijst van Tilburgers die graag in Het Laar willen wonen. Het Laar vervult inmiddels ook al meerdere jaren een rol in de omringende wijken. Medewerkers bezoeken zelfstandig wonende ouderen in hun thuissituatie en bieden daar de vertrouwde service. Met thuiszorg en de uitnodiging om deel te nemen aan de clubs en activiteiten, zorgt Het Laar er voor dat wijkbewoners hun leven kunnen blijven leven in de omgeving waarin zij zich het prettigst voelen.  

Het is goed wonen in Het Laar, Het Laar ontving in 2019 het PREZO VV&T Gouden keurmerk in de zorg voor Het Laar Zorg Thuis, Het Laar Verzorging en Het Laar Verpleging. Het Laar wordt genoemd als een mooie en krachtige organisatie met een sterke visie, waarin goede zorg wordt geleverd. De waardering van de (wijk)bewoners (en 105 thuiszorgcliënten) en hun familie die Het Laar ontvangt is tevens telkens hoog. Vooral de kwaliteit en aandacht van de medewerkers, de prachtige stijlvolle en verzorgde woonomgeving, het grote aanbod aan verschillende bruisende activiteiten en de goede keuken van Het Laar blijven scoren. Tilburgers houden van Het Laar, getuige de immer groeiende wachtlijst van ouderen die in Het Laar willen wonen.